Начин на приготвяне
Оризът се измива и се слага в тенджера. Сипва се вода, колкото да го покрие. Слага се на котлона да заври. След завирането се засичат 7 минути и се отстранява от котлона.
През това време се режат лукът и морковът.
В тиган се сипва малко олио да се загрее. След това се прибавят нарязаните лук и морков. Оставят се да се запържат леко. След това се прибавя нахутът.
Оризът се измива със студена вода, отцежда се и се прибавя към останалите продукти. Прибавят се чубрицата, солта и черният пипер. Разбърква се и се оставят да се запържат малко.
Сухите чушки се заливат с топла вода и се оставят за около 10 минути.
След това се пълнят с готовата смес от ориза и нахута. В плоска чиния се сипва малко брашно.
След като чушките са напълнени всяка чушка се потапя в брашното, за да не излиза сместа. Редят се в тава. Сипва се малко вода и се пекат около 60 минути на 200 градуса.
Сухите чушки с ориз и нахут за Бъдни вечер са готови.