Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Пълнени чушки»Печени чушки с бобена плънка за Бъдни вечер

Печени чушки с бобена плънка за Бъдни вечер

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Печени чушки с бобена плънка за Бъдни вечер
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Ама как си представяте Бъдни вечер без да сложите на трапезата традиционните пиперки с бобена плънка"

Необходими Продукти

  • чушки - 12 бр. червени
  • боб - 300 г смилянски
  • праз - 1 стрък, бялата част
  • червен лук - 1 бр.
  • моркови - 1/2 бр.
  • мазнина - 3 с.л. растителна
  • масло - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 к.л.
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • джоджен - 1 с.л.
  • сол - на вкус
  • лют пипер - на люспи, по желание
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • картофи - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накисваме фасула от вечерта в студена вода и лъжичка сода. Сваряваме го до готовност.

В касерола загряваме растителната мазнина и задушаваме нарязания на ситно червен лук. Към него прибавяме джоджена, червения и лютия пипер.

В друг тиган загряваме масло и в него задушаваме праза. Добавяме сол на вкус и лъжица доматено пюре.

То ще балансира сладкия привкус на чушките, моркова и праза. Изсипваме задушения праз в касеролата при лука и прибавяме към тях отцедения фасул.

Разбъркваме плънката и овкусяваме, ако е необходимо. Пълним чушките, като накрая поставяме тънко нарязана шайба от картоф, за да не излезе част от пълнежа.

Подреждаме пиперките в намазнена тава, добавяме малко зеленчуков бульон и печем пълнените чушки в загрята на 180 градуса за около 40-45 минути.

Съвет: Аз използвах пресни червени пиперки. Предпочитам ги пред тези в супермаркетите, които са сушени на високи градуси, за кратко време и нямат нищо общо със селските сушени чушки.

Печените чушки с бобена плънка за Бъдни вечер са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: