Начин на приготвяне
Отстраняват се листата на киселото зеле. Измиват се под студена вода. Отстранява се средната твърда част и да останат само меката част от листата.
Плънката се приготвя сурова. В купа се смесва измития ориз, наситнен праз, щипка сол, черен пипер и стафидите. Разбърква се и се добавят около 3 с.л. олио и малко хладка вода.
Взима се листото, само меката му част, и се завиват сарми, но да не са много стегнати, защото при вареното им оризът ще набъбне. Нареждат се в тенджера.
Между тях се редят сухите червени чушки, като предварително са задушени в гореща вода за да омекнат.
В купа се наситнява празът, целината, морковите, прибавят се подправките и свареният боб. Разбърква се и с тази смес се пълнят чушките. Нареждат се между сармите в тенджера. Залива се с олио и вода до сармите и чушките. Похлупват се с чиния.
Вари се за около 3 мин в тенджера под налягане. Оставят се за изстинат. Прехвърлят в глинен гювеч. Добавя се олио и малко топла вода. Пече се на 200 градуса за около 15 мин.
Постните зелеви сарми и сухи червени чушки с боб за Бъдни вечер са готови.
Източник: Мама
Забележка: моите сарми и сухи червени чушки с боб ги приготвям основно с праз. Никога предварително не задушавам/запържвам плънката, поставям я сурова в листата, освен сварения предварително боб за сухите чушки.
За по-голямо удобство ползвам готов сварен боб в стъклени буркани от 550 г/сухо тегло на боба - 400 г. Празът го минавам през блендер на принципа на старт-стоп бутона.