Начин на приготвяне
Чушките се слагат в хладка вода, за да омекнат.
През това време се приготвя плънката за тях. Лукът и морковът се нарязват на дребно.
В дълбок тиган се слага олио да се сгорещи. Когато олиото е сгорещено, се добавя нарязаният на дребно лук.
Лукът се задуша, докато омекне и стане леко прозрачен. След това към него се добавя и оризът. Разбърква се хубаво. Оризът също трябва да стане прозрачен.
Добавя се доматеният сос. Разбърква се хубаво и непрекъснато. След което се добавят половин чаена чаша вода и морковът.
Оризът се подправя с избраните по-горе подправки. Разбърква се хубаво. Оставя се на котлона да ври, докато оризът поеме водата. След което се пълнят чушките.
Чушките не трябва да са препълнени. Редят се в намазана с олио това. Отгоре се заливат 2 чаени чаши гореща вода.
Пълнените чушки се пекат в предварително загрята фурна на 180-200 градуса до готовност.
Постните чушки с ориз за Бъдни вечер са много вкусни.