Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Тиквеник»Баница с тиква и стафиди за Бъдни вечер

Баница с тиква и стафиди за Бъдни вечер

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Баница с тиква и стафиди за Бъдни вечер3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12
"И такава баница ще завъртим за Бъдни вечер с тиква и стафиди, че ще забравите за останалите вкусотии на масата"

Необходими Продукти

  • тиква - 700 г
  • стафиди - 250 г
  • орехи - 200 г
  • захар - 1 ч.ч.
  • канела - 1 с.л.
  • мазнина - 4 с.л. растителна
  • масло - 100 г
  • бренди - 80 мл
  • кори за баница - 1 пакет
  • сол - щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме тиквата от кора и я нарязваме на парчета. Настъргваме ги на едро ренде или в блендер. В дълбока тенджера сипваме растителната мазнина и на слаб котлон задушаваме тиквата с щипка сол.

След 10-15 минути засилваме температурата на огъня и при непрекъснато бъркане запържваме плънката, докато водата се изпари и остане на мазнина.

Захарта прибавяме към горещата плънка, за да се разтопи. Стафидите измиваме добре и ги накисваме в бренди за около 6 часа.

Орехите смиламе на едри зрънца, като ги прибавяме към канелата и отцедените стафиди. Смесваме сухите съставки с плънката от тиква.

Маслото разтопяваме на водна баня.

Приготвяме плитка тава, покрита с хартия за печене. Фурната е включена на 180 градуса.

Върху памучна кърпа разстиламе по една от корите, която намазваме с четчица разтопено масло.

Разпределяме върху нея равномерно от тиквената плънка и завиваме на руло. Подреждаме ги в тавата едно до друго и ги намазваме с разтопеното масло.

Печем в загрята фурна около 40 минути до приятен златист загар и хрупкава коричка. По желание можете да поръсите баницата с пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: