Начин на приготвяне
Накисваме фасула от вечерта в студена вода и лъжичка сода. Сваряваме го до готовност.
В касерола загряваме растителната мазнина и задушаваме нарязания на ситно червен лук. Към него прибавяме джоджена, червения и лютия пипер.
В друг тиган загряваме масло и в него задушаваме праза. Добавяме сол на вкус и лъжица доматено пюре.
То ще балансира сладкия привкус на чушките, моркова и праза. Изсипваме задушения праз в касеролата при лука и прибавяме към тях отцедения фасул.
Разбъркваме плънката и овкусяваме, ако е необходимо. Пълним чушките, като накрая поставяме тънко нарязана шайба от картоф, за да не излезе част от пълнежа.
Подреждаме пиперките в намазнена тава, добавяме малко зеленчуков бульон и печем пълнените чушки в загрята на 180 градуса за около 40-45 минути.
Съвет: Аз използвах пресни червени пиперки. Предпочитам ги пред тези в супермаркетите, които са сушени на високи градуси, за кратко време и нямат нищо общо със селските сушени чушки.
Печените чушки с бобена плънка за Бъдни вечер са готови.