Начин на приготвяне
Картофите се обелват и нарязват на малки кубчета. Подреждат се в тава да й покрият дъното. Двата стръка праз се нарязват на кръгчета с дебелина около 2 мм.
В тиган се наливат две супени лъжици от зехтина и когато загрее към него се добавя нарязаният праз.
С другата част от зехтина се поливат картофите и се объркват да се намазнят всичките.
Когато леко се запържи празът се добавя и каймата. Почти непрекъснато се разбърква, докато каймата също не се запържи и не стане на трохички.
След това се маха от котлона и се поръсва с черен пипер. Отново се разбърква.
Картофите се покриват със студена вода, но не и да и над тях. Колкото да ги скрие. След това сместа от кайма и праз се разпределя върху картофите.
Пече се на 200 градуса, докато не изври водата. След това яйцата се разбиват в дълбока купа. Към кофичката мляко се добавя содата и се разбърква. Щом млякото започне да се надига се излива в яйцата и всичко се разбърква. С тази смес се поливат картофите.
Пече се мусаката докато не се зачерви заливката. Сервира се заедно с цедено кисело мляко.
Лесната мусака с праз е готова.