Начин на приготвяне
Картофите се обелват и измиват. Нарязват се на малки кубченца. Слагат се в дълбока тава, за да има място за заливката на мусаката.
Добавят се каймата и доматеното пюре. Овкусява се със солта, черния пипер, червения пипер и чубрицата. Добавя се свинската мас. Разбърква се добре.
Добавя се вода до малко над картофите. Трябва да се прецени, че пресните картофи са по воднисти. Слага се да се пече във фурната.
Когато картофите са сварени и почти няма вода, се приготвя заливката. В голяма купа се чукват яйцата. Добавят се киселото мляко и брашното. Подправя се със сол и содата бикарбонат. Всички съставки се разбиват.
Картофите леко се притискат с лъжица, за да няма дупки и сместа се изсипва отгоре.
Връща се във фурната мусаката до запичане на заливката.
Поднася се с лъжица кисело мляко.