Начин на приготвяне
Разтопяваме шоколада на водна баня. Предварително поставяме порцеланова чиния (плато) във фризера за 30 минути, постлано с фолио за свежо съхранение.
През това време обелваме внимателно крушите, като запазваме дръжките им.
Отстраняваме семките им, като правим малък отвор от долната им част. Изцеждаме сока от клементините, като го прецеждаме през цедка. Настъргваме на ситно малко от кората им.
В подходяща касерола смесваме виното, цитрусовия сок, карамфилените зърна, кленовия сироп и ванилията. Течността се кипва за около 10 минути, след което в нея се прибавят крушите. Топлинната обработка на плодовете трае според техния сорт.
При зимните круши поширането е около 8-10 минути. След като леко омекнат ги оставяме да изстинат в сиропа. Разбиваме шоколадов мус, от готовите на Йоткер. Пълним малък пош с крема и поставяме в хладилника.
Изваждаме чинията от фризера. С чаена лъжичка гребваме от разтопения шоколад и поставяме върху чинията на разстояние, оформяйки плоски кръгчета. Изтъняваме и изравняваме с навлажнен пръст. Поставяме ги във фризера, за да стегнат.
Десерта сглобяваме преди момента на поднасянето. В крушата правим леки стъпаловидни разрези.
В тях поставяме шоколадовите кръгчета. Във всяко от тях шприцоваме по малко от муса.
Можете да гарнирате с топка ванилов сладолед и да украсите с листенца от прясна мента.
Уточнение: Впечатли ме фотографията на турски Шеф готвач - поширана круша с подредени стъпаловидно около нея шоколадови люспи, с шприцован шоколадов мус (може би) или демиглаз сос върху всяка от тях.
Очарована бях от семплата визия на плода и ефектната за мен украса от шоколад.
Снимката бе на лице, а рецептата? ! ? Пълна импровизация и игра с шоколад, макар че с още няколко опита ще успея да постигна същия вид от снимката. А защо не и с различна рецепта? !