Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Царска туршия»Чудна царска Карловска туршия

Чудна царска Карловска туршия

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Чудна царска Карловска туршия
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
85 мин.
"Като тази Карловска царска туршия няма друга - веднъж щом опитате, ще мислите точно като нас"

Необходими Продукти

  • камби - 4 кг.
  • чушки - 1 кг червени
  • карфиол - 3 кг
  • моркови - 2 кг
  • целина - 2 връзки
  • За саламурата
  • сол - 1 кг едра
  • вода - 5 литра
  • За марината
  • оцет - 3.800 мл. винен
  • захар - 3.200 г
  • черен пипер - 1 пакетче, на зърна
  • бахар - 1/2 пакетче
  • дафинов лист - 5 - 6 бр.
  • и още
  • хрян - 1 връзка корени
  • натриев бензоат - 1 с.л. за консервант
  • бидон - от 15 - 20 литра за съхранение
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Чудно хрупкава туршия, лесна за приготвяне, без консервиране и бърза за консумация.

Почистваме чушките и камбите от семена и дръжки. Нарязваме ги на резени и ги поставяме в голям съд. Заливаме ги с охладената саламура от едра сол и вода. Така зеленчукът престоява 24 часа.

Солеността на разтвора ги стяга и те остават твърди и хрупкави до пролетта. Приготвяме съд, в който ще съхраняваме туршията - бидон с вместимост - 15-20 литра.

На следващия ден изхвърляме саламурата и прехвърляме отцедените камби и чушки в бидона.

Там прибавяме почистените и нарязани моркови и розички от карфиол. В тенджера кипваме маринатата от оцет, захар и подправки. След като се охлади я изсипваме при зеленчуците. Прибавяме връзката целина и почистените парченца хрян.

Натриевият бензоат разтваряме в малко студена вода и го смесваме с туршията.

Разбъркваме добре зеленчуците. В началото маринатата няма да ги облива, но след 2-3 дена те ще слегнат. Разбърквайте я през ден и съхранявайте в хладно помещение. Готова е за консумация след 8-10 дена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Какво е това 3,800мл оцет,невъзможно е,демек 3л и 800 почти 4 литра?!?
09.11.2024 14:06
Анонимен
Анонимен
karfiolat ne se li osoliava
17.11.2022 08:27
1
Анонимен
Анонимен
sol ne seli slaga
17.11.2022 00:58