Начин на приготвяне
Чудно хрупкава туршия, лесна за приготвяне, без консервиране и бърза за консумация.
Почистваме чушките и камбите от семена и дръжки. Нарязваме ги на резени и ги поставяме в голям съд. Заливаме ги с охладената саламура от едра сол и вода. Така зеленчукът престоява 24 часа.
Солеността на разтвора ги стяга и те остават твърди и хрупкави до пролетта. Приготвяме съд, в който ще съхраняваме туршията - бидон с вместимост - 15-20 литра.
На следващия ден изхвърляме саламурата и прехвърляме отцедените камби и чушки в бидона.
Там прибавяме почистените и нарязани моркови и розички от карфиол. В тенджера кипваме маринатата от оцет, захар и подправки. След като се охлади я изсипваме при зеленчуците. Прибавяме връзката целина и почистените парченца хрян.
Натриевият бензоат разтваряме в малко студена вода и го смесваме с туршията.
Разбъркваме добре зеленчуците. В началото маринатата няма да ги облива, но след 2-3 дена те ще слегнат. Разбърквайте я през ден и съхранявайте в хладно помещение. Готова е за консумация след 8-10 дена.
Коментари