Новогодишна торта с шоколад

Новогодишна торта с шоколад4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
6
"По празниците калориите не се броят, затова не се колебайте да си отрежете най-голямото парче от тази новогодишна торта с шоколад"

Необходими Продукти

  • за блата
  • яйца - 2 цели и един белтък
  • захар - 3/4 ч.ч.
  • прясно мляко - 150 мл
  • ванилия - ампула
  • какао - 2 - 3 с.л. натурално
  • брашно - 1 ч.ч.
  • бакпулвер - 2 ч.л.
  • крем
  • заквасена сметана - 100 г
  • течен шоколад - 100 г
  • шоколадова вафла - 1 бр. натрошена (Боровец)
  • сироп
  • компот от праскови - 1 к ч. сок
  • вишновка - 3 с.л.
  • глазура
  • течна сметана - 100 г
  • готварски шоколад - 80 г
  • масло - 2 с.л.
  • кокосови стърготини
  • шоколадови листа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиват се яйцата със захарта, добавяме прясно мляко, ванилия, какао, накрая брашното с бакпулвера. Разбърква се на гладка кексова смес, сипва се върху хартия в тавичка.

Печем блат в загрята фурна на 170 градуса около 30 минути, проба с клечка да излезе суха. Изважда се върху решетка и се срязва на две части.

Докато се охлажда, в купа се разбива заквасена сметана с течен шоколад, натрошава се шоколадова вафла и разбъркваме. С четка се сиропират двете половини, намазваме с крем и сглобяваме тортата. Оставя се на хладно.

Загрява се сметана с масло без да завира. Снема се от огъня и добавяме натрошен шоколад, разбърква се докато се разтопи и оставяме на хладно да стегне. С лъжица се намазва отгоре.

Края поръсваме с кокосови стърготини. 3-4 с. л. от крема сипваме в малка фунийка от хартия за печене, отрязва се връхчето и рисуваме по тортата.

Набождат се шоколадовите листа по края, а в средата поставяме буквички от бял фондан - Ч. Н. Г!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: