Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Тапас»Празнично мезе с тиквички и скариди

Празнично мезе с тиквички и скариди

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Празнично мезе с тиквички и скариди
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
Порции
15
"Имате повод за празник - поднесете това уникално испанско предястие с тиквички и скариди"

Необходими Продукти

  • тиквички - 500 г (1 голяма)
  • скариди - 15 - 16 бр. кралски, необелени
  • чери домати - 8 бр.
  • За панировка
  • яйце - 1 бр.
  • галета - 1 ч.ч. (непълна)
  • копър - 2 с.л. сух
  • чесън на прах - на вкус
  • сол - на вкус
  • черен пипер - 1 ч.л. млян
  • зехтин - за поръсване
  • За майонезен сос
  • майонеза - 4 с.л.
  • цедено кисело мляко - 1 с.л.
  • лимонов сок - 1 - 2 с.л.
  • копър - 1 ч.л. сух или пресен
  • босилек - 1 щипка
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разрежете тиквичката на две равни части напречно и всяка от тях направете на тънки надлъжни парченча.

Разбийте леко яйцето и в друга чиния смесете галетата с чесъна, копъра, черния пипер и сол. Потапяйте всяка лента тиквичка в яйце и после в галета. Нареждайте в тавичка, предварително намаслена или покрита с хартия за печене. Поръсете със зехтин.

Поставете в предварително загрята на 190 градуса фурна и печете до хубав златист загар. След изваждане от фурната, покрийте тавичката за малк, за да се задушат и поомекнат тиквичките и да ни е по-лесно да ги навиваме.

През това време си пригответе скаридите. Поставете вода на силен огън и когато заври, пуснете вътре морските дарове цели. Използваме цели скариди поради факта, че са много по-вкусни, а бульонът от тях после може да използваме за други цели (вкусно ризото с морски дарове, рибни чорби и супи и други ястия).

Варете за кратко - около 4 минути са достатъчни, но все пак зависи от големината. Извадете скаридите и обелете (ако ще употребите след това бульончето, върнете главите и обелките в него и доварете още 10 минути, след това прецедете и може да съхраните във фризер).

Навийте тиквичките на рулца и нанизвайте по едно на дървена клечка, след това слагайте скарида и накрая половинка чери домат.

Подредете в широко плато и залейте с капки от майонезения сос, за който всички продукти упоменати в рецептата се смесват до хомогенност.

По желание поръсете със свежи, накълцани зелени листа - рукола, магданоз, зелен лук.

Добър апетит и хубав празник!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: