Начин на приготвяне
Обелете и почистете скаридите. За изваждане на тънкият нерв леко цепнете от външната страна по дължина и така лесно ще премахнете. При съвсем пресните и по-малки скариди дори не е нужно да се отстранява, освен ако не е видим през прозрачното месце.
Нарежете тиквичката на тънки полупрозрачни ивици по дължина. Това може да сторите по два начина - с мандолина или обикновена белачка за зеленчуци - много е лесно.
Накълцайте на много ситно чесъна, босилека и магданоза. В половината количество изцедете сока от лимона и настържете малко от кората му. В другата половина направете същото, но с лайма.
И в двете смеси сложете зехтин, сол и пипер.
Към фините ленти тиквички сипете зелената смес с лимона, а към скаридите - с лайма. Разбъркайте и оставете за 15 минути.
Нанижете леко маринованите скариди и тиквички на малки шишчета, като тиквичките навивате на фино рулце.
Изпечете от двете страни в намазнен и загрят на силен огън незалепващ тиган за по минута от всяка страна или до златист загар.
Поднесете тези страхотни шишчета топли - за мезе на хубаво бяло вино.
Добър апетит с тези шишчета от скариди и тиквички!