Начин на приготвяне
Свинското месо се нарязва на пържоли, леко се начуква и се овкусява с черен и червен пипер и майорана. С черен и червен пипер се овкусяват и пуешките бутчета. Престояват най-малко 2 часа така.
Отделят се листа от зелето за сармите и още 1 голям лист за покриване, а останалото зеле се нарязва на ситно.
Чесънът се почиства на скилидки, като се оставя ципата им. Приготвя се и плънката за сармите и се завиват.
На дъното на глинен гювеч се нарежда тънък пласт от кълцаното зеле, което се поръсва с олио, червен и черен пипер и върху него се нареждат на пластове последователно овкусеното свинското месо, нарязано кисело зеле с малко червен и черен пипер, пуешките бутчета и бекона, кисело зеле, сармите и наденицата, на която е махната обвивката.
Между пластовете се поставят по няколко цели скилидки чесън и но няколко цели гъби. Някъде по средата се слага и червената чушка. След като всички продукти са наредени в гювеча, се поливат с малко олио.
До половината на гювеча се налива вода и зелева чорба 50:50. Покрива се с оставения цял зелев лист.
Захлупва се с капака и капамата се поставя в студена фурна. Пече се на 200 градуса 2 - 2 1/2 часа.