Начин на приготвяне
В 300 мл топло прясно мляко разтваряме 1 пакетче суха мая (7 г).
В голяма купа слагаме 600 г пресято брашно, 60 г захар, 1 ч.л. сол, 2 яйца и 60 г разтопено краве масло. Добавяме млякото с маята и замесваме меко тесто.
Тестото разделяме на две равни части, като в едната добавяме 40 г какао. Омесваме хубаво, докато се усвои какаото.
Поставяме тестото в две отделни купи, покриваме и оставяме да втаса. Ако искате да си направите гъбки, отделете малко от тестото.
Разделяме всяко тесто на четири равни части. Правим топки. Получаваме: 4 бели и 4 кафяви. Разточваме тънко първо кафява (формата е обла).
Поставяме върху хартия за печене и намазваме хубаво с меко краве масло. Следващият слой е бял. Пак масло и така докрай.
С нож разрязваме само средната част на 8 триъгълника. Всяко връхче, едно по едно, обръщаме към краищата. Едно върху друго, но леко настрани.
Както е с хартията, поставяме вече оформената домашна пита в кръгла тава. Посредата аз сложих две формички, увити в алуминиево фолио.
Покриваме с кърпа и оставяме да втаса. Поръсваме със шамфъстък и печем сладката питка на 170 градуса за 30-35 минути.
Пита Сладък път сервираме с течен шоколад.
Източник: Maia Ivanova - Кулинарна мрежа
Коментари