Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Печена тиква»Сладка пълнена тиква с плодове

Сладка пълнена тиква с плодове

Величка  КалеваВеличка Калева
Чирак
84312961
Сладка пълнена тиква с плодове
Снимка: Величка Калева
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Всяка тиква, която не е изпечена, пълнена с плодове, май е изхабена"

Необходими Продукти

  • тиква - цигулка, само долната част
  • сушени плодове - микс
  • ябълки - 1 - 2 бр.
  • слънчогледови семки - белени и изпечени
  • мед - 1/2 ч.ч.
  • захар - 7 - 8 с.л. с връх
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Може да напълните всякаква тиква и да сложите различни плодове /стафиди, фурми, смокини, боровинки, кайсии, сини сливи/ и ядки. Всичко е въпрос на вкус. Подслаждането също е според вкуса ви. Големината на тиквата зависи от броя на хората, които ще я консумират.

Плодовете се нарязват на ситно, като на смокините се отстраняват твърдите дръжчици и се поръсват с ром или коняк. Престояват така 1 час.

Предпочитам тиква цигулка. Отрязва се частта, в която има семена. Вътрешността се почиства много добре с лъжица. Намазва се с меда отвътре и се пълни с плодовете и слънчогледа. Наливат се 2-3 с.л. вода.

Напълнената тиква се поставя в тенджера, захлупва се с тънка филийка от тиквата. Налива се 3 пръста вода в тенджерата и се прибавя захар във водата.

Тенджерата се захлупва с капак и се поставя на котлона. Така тиквата се задушава, а от водата и захарта се получава карамелен сок, който после се прибавя към плодовете.

Тиквата е поомекнала и тогава се премества в съд, в който ще се доизпече до готовност, и се поставя в предварително загрята фурна.

На дъното на съда се сипва вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: