Начин на приготвяне
Може да напълните всякаква тиква и да сложите различни плодове /стафиди, фурми, смокини, боровинки, кайсии, сини сливи/ и ядки. Всичко е въпрос на вкус. Подслаждането също е според вкуса ви. Големината на тиквата зависи от броя на хората, които ще я консумират.
Плодовете се нарязват на ситно, като на смокините се отстраняват твърдите дръжчици и се поръсват с ром или коняк. Престояват така 1 час.
Предпочитам тиква цигулка. Отрязва се частта, в която има семена. Вътрешността се почиства много добре с лъжица. Намазва се с меда отвътре и се пълни с плодовете и слънчогледа. Наливат се 2-3 с.л. вода.
Напълнената тиква се поставя в тенджера, захлупва се с тънка филийка от тиквата. Налива се 3 пръста вода в тенджерата и се прибавя захар във водата.
Тенджерата се захлупва с капак и се поставя на котлона. Така тиквата се задушава, а от водата и захарта се получава карамелен сок, който после се прибавя към плодовете.
Тиквата е поомекнала и тогава се премества в съд, в който ще се доизпече до готовност, и се поставя в предварително загрята фурна.
На дъното на съда се сипва вода.