Начин на приготвяне
Почистете и измийте скумриите. Отцедете добре от водата в гевгир.
Поръсете във всяко коремче на рибите обилно с черен пипер, малко сол и струйка олио.
Прехвърлете ги в плик за печене и ги поръсете и от външната страна.
Завържете плика и приберете в хладилник за няколко часа или за една нощ. Морковите обелете и нарежете на колелца.
Лука, чушките и чесъна нарежете на шайби. Обелете доматите и нарежете на кубчета.
Обеленият чесън нарежете на филийки и го пъхнете в коремчетата на скумриите.
Нарязаните домати, чушки и кромид лук прехвърлете в плика за печене при скумриите. Овкусете с подправки – сол, черен пипер и кимион и залейте с олио.
Завържете плика, прехвърлете го в тавичка и го надупчете с клечка за зъби от горната страна на 2-3 места, за да не се надуе при печенето.
Пъхнете тавичката в предварително загрята фурна на 180 градуса и печете рибата на средна решетка и включен вентилатор за около 35 минути.
Обезкостете изпечените скумрии.
Прехвърлете филетата в подходящи чинии за сервиране и гарнирайте със задушените зеленчуци.
Украсете по ваш вкус с резени лимон и стръкчета копър.
Бутилка бяло вино е идеалната компания за това вкусно ястие!
Най-вкусната скумрия на фурна е готова.