Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Мусаката от детството

Мусаката от детството

ЖулиетаЖулиета
Чирак
71381104
Мусаката от детството
Снимка: Жулиета
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Вкус, който се помни до края на живота"

Необходими Продукти

  • свинска кайма - 500 г
  • картофи - 4 - 5 бр. средни
  • морков - 1 бр.
  • лук - 2 глави
  • подправки - по избор (за овкусяване на каймата)
  • олио - за запържване
  • За заливката
  • кисело мляко - 2 до 3 с.л.
  • брашно - 2 с.л.
  • яйца - 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Овкусяваме каймата /може да си вземете готова овкусена кайма, но аз предпочитам сама да си я подправя/ с подправките по избор - аз сложих кимион, индийско орехче, пикантина (вместо сол) и черен пипер). Овкусената кайма оставяме настрана да почине.

Нарязваме лука и моркова, също така обелваме и нарязваме картофите на кубчета и оставяме в студена вода. След това ги запържваме (без картофите), когато лукът стане леко златист, слагаме каймата и тя да се запържи леко.

Ако не обичате пържено, може да не запържвате, а направо да запечете. След като сме запържили всичко, слагаме в намазнена тавичка планката + картофите и запичаме в предварително загрята фурна на 200 градуса .

Докато се пече мусаката, правим заливката - разбъркваме в купа 2-те яйца, брашното и киселото мляко. Готовата смес заливаме мусаката и връщаме обратно в фурната до запичане.

Сервираме с кисело мляко, а по желание може и с някоя разядка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: