Начин на приготвяне
Може да ползвате кайма, каквато имате под ръка, но най-вкусна става с 50 процента телешка и 50 процента свинска.
Един различен и много вкусен прочит на класическата мусака.
Измивам, обелвам и нарязвам на дребни кубчета картофите и ги слагам в намазнена тавичка.
В дълбок тиган или тенджера запържвам ситно нарязания лук и чесън, докато поомекнат. Прибавям каймата и щипка сол и я запържвам добре.
След като каймата се е позапържила, добавям ситно нарязаните домати (може и доматено пюре) и рендосаните на ситно моркови. Продължавам готвенето, докато водата на доматите поизври, след което добавям чубриката, червения пипер, ситно нарязания магданоз и черния пипер.
Отвеждам от котлона и изсипвам сместа при картофите. Добавям една чаша пилешки бульон и пека в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато бульона поизври и картофите станат златисти.
Следва приготвянето на заливката, която става много бързо и лесно. Аз приготвям заливката, като разбъркам прясното мляко със яйцата и топеното сирене. След като разбъркам до гладка смес, прибавям и брашното.
Заливам мусаката и пека до порозовяване.