Начин на приготвяне
В тиганче слагаме 2/3 ч.ч. захар и правим карамел. Карамелизираната захар изливаме в тавичка.
Белим ябълките и ги почистваме от семките. Режим ги на тънки резени. Подреждаме ябълките едно до друго като ветрило.
Почистваме орехите и ги смиламе. Върху ябълките поръсваме орехите. Върху орехите слагаме нарязано на парченца масло, като гледаме да има масло навсякъде.
Печем във фурна на 170 градуса до леко зачервяване на плода.
Плодът се карамелизира, запича, маслото се разтопява. Като стане готово, вадим тавичката. Леко трябва да поизстине.
Вадим яйцата и киселото мляко на стайна температура. Пресяваме брашното със сито в купа с бакпулвера и ванилията. В суха купа разбиваме яйцата със захарта с миксер. Добавяме киселото мляко и пак разбиваме.
Готовата каша изсипваме върху печените ябълки и орехи с маслото и карамела. Заглаждаме с шпатула или лъжица. Печем само на горен реотан до изпичане на сладкиша.
Като е готов и поизстине, обръщаме върху голяма чиния. Режем плодовата пита на триъгълници.
Да ви е сладко!