Начин на приготвяне
Обелените и измити картофи нарежете на тънки кръгчета, а чушките - на дребно.
Намазнете тава със зехтин и наредете картофите, като леко се застъпват. Поръсете с розмарин, черен пипер, сол и малко зехтин. Върху тях сложете нарязаните чушки.
Посолете ги с щипка сол и отново няколко капки зехтин. Печете на 180 градуса около 20-30 минути.
Намазнете рибата със зехтин. Извадете тавичката с картофите и върху тях наредете филетата риба. Посолете ги с щипка сол и върнете във фурната за още десетина минути.
Загрейте две с.л. зехтин и сложете нарязаните на тънко скилидки чесън. След секунда махнете от огъня и добавете нарязания див лук. Изчакайте леко да се охлади и прибавете сока от лимона.
С този сос залейте вече сервираната печена риба.
Мерлузата с картофи и чушки на фурна е готова.