Начин на приготвяне
Аспержите се измиват със студена вода и се почистват, като се отстранява част от основата на стъблото им. Най-добрият начин е, като хванете едновременно основата и върха на стъблото и леко го огънете в посока към основата - там, където се счупи, това е излишната част от стъблото, която е за изхвърляне.
Другият начин е да отрежете около 3 см от основата с нож.
С белачка за зеленчуци се обелват аспержите (в посока от главата към основата), връзват се на снопче с коноп и се поставят в съд със студена вода, загряват се бавно до кипване. След като водата кипне, в нея се прибавя чаена лъжица сол и 3 с.л. оцет.
Бланшират се в продължение на 10 минути, след което се вадят от водата, като водата не се изхвърля.
Във същата вода се пускат и филетата сьомга. Вари за около пет-шест минути, след което се изважда с помощта на решетъчна лъжица и след като изстине, се нарязва на парчета.
С пасатор смиламе аспержите с част от водата, която предварително сме запазили. Полученото пюре се прекарва през сито.
В дълбок тиган се запържва маслото с брашното за кратко при непрекъснато бъркане. Постепенно, без да спираме да бъркаме, се добавят млякото, готварската сметана и пюрето от пасираните аспержи.
Котлонът се намалява и супата се оставя да къкри десетина минутки. При необходимост се разрежда с част от запазената вода.
Овкусява се със сол, пипер, щипка захар и лимонов сок. Добавят се нарязаната на парчета сьомга.
След сервирането в всяка порция се добавят няколко капки соев сос и леко се разбърква.
Супата с риба се гарнира с листенца пресен копър.
Супата от сьомга с аспержи е готова.