Домашен еленски бут

Домашен еленски бут

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
1k5k3118k
Домашен еленски бут1 / 2
28/10/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне60 мин.
Готвене10 мин.
Общо70 мин.
Порции1
"Изключителен деликатес, за чието приготвяне се иска не само майсторлък, но и търпение. Резултатът обаче е повече от отличен"

Необходими Продукти

  • свинско месо - 1 цял бут, от прясно заклано прасе
  • сол - 28 г на килограм месо
  • зелев сок - за обливане на месото
  • сланина
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сленският бут е специалитет само за района на Елена и е резултат от тамошния микроклимат. Технологията изисква да се използва бут от току-що заклано прасе. Самият бут трябва да се оформи с гладка повърхност и без никакви наранявания или пробождания на повърхността.

Свинският бут се осолява още докато е топъл в специалните дъбови качета (постави), чиито диаметър на дъното е 105 см и е с височина 1 метър. Поръсете дъното със сол и подредете ред сланина.

Отново покрийте с пласт сол - около 1/2 пръст, и отгоре сложете бута/бутовете. Майсторите ръсят солта на око, но точната мярка е 28 г на килограм месо. След като месото престои така 20 дена, извадете го и го огледайте добре - при наличие на места, където месото е още червено, натрийте ги с още сол.

Върнете еленския бут в постава и го дръжте там да отлежава до март месец. Тогава го вадите, обливате с гореща вода, без да го изкисвате специално. Облейте подсушения свински бут с кипнат зелев сок.

Вече е ред бутът да се окачи на проветриво място, защитено от агресивни климатични въздействия (дъжд и т.н.). На този етап всичко е в ръцете на еленския климат. По принцип еленският бут трябва да е готов, узрял до края на май - тогава още не е напълно изсъхнал.

За да се защити от мухите по това време, се покрива със специални тензухени торби, в които бутът продължава да съхне. Друг вариант, който се е практикувал в миналото, е заравянето на месото в трици, царевично или пшеничено брашно.

Рейтинг

5 4
4 4
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка: