Пишмание курабии

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Пишмание курабии
Снимка: marcheva14
3 / 10с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
12 мин.
Общо
27 мин.
Порции
30
"Само ако знаехте колко са вкусни, сън нямаше да ви хване, щяхте да станете и веднага да ги приготвите"

Необходими Продукти

  • масло - 250 г, стайна температура
  • олио - 100 мл
  • захар - 5 с.л., кристал
  • ванилия - 1 прахче
  • кокосови стърготини - 1 в.ч.
  • брашно - за меко тесто
  • за овалване
  • пудра захар
  • кокосови стърготини
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 170 градуса;

Плоска тава, покрита с хартия за печене.

В купата на миксера или ръчен такъв се поставя маслото и захарта, разбиват се. С шпатула се остъргва дъното. Добавя се олиото на струйка при непрекъснато разбиване на слаба скорост до хомогенност. Добавя се ванилията и водната чаша кокос, разбива се на слаба скорост, докато се смесят продуктите.

Добавя се и брашното на порции, смесва се само докато се приеме от маслената смес. Изважда се от купата на миксера, поставя се във фолио и се оставя в хладилник най-малко за 2 часа. След това време се изважда и се откъсват топчета, оформят се между дланите /около 30-32 г едното/ и се подреждат в тавата за печене.

Пече се на 170 градуса за около 10- максимум 15 мин. Сладката трябва да остане бяла и да не се препича, защото ще се разпука.

Изваждат се от фурната и се оставят за около 5-7 мин в сама тава, защото са изключително крехки и се чупят. След като са охладени, но все още топли, първо се овалват в кокосовите стърготини, а след това в пудрата захар. Подреждат се.

Източник: Savinch Adil

Забележка: Рецептата не беше представена много добре, затова си разрешавам да дам допълнителни обяснения най-вече за грамажа на продуктите, тъй като аз не мога да работя с мярка чаша, а още по-малко с мярка водна чаша, защото чашите са най-различни.

Приемам, че водната чаша, посочена в рецептата, е 200 мл. Брашното, което е посочено като брашно за меко тесто, определено ме обърка, затова си направих труда да го измервам колко ще ми трябва - около 400 г. Ориентир за него е това, че когато се стисне тестото в ръката, трябва да оставя белег от пръстите, да има спойка, това говори, че е достатъчно за едно силно маслено тесто.

Тестото при тези уникални бисквити е силно рохкаво, трудно се прибира и във фолиото, но след като е добре охладено, то много добре се стяга и се откъсват, отчупват топки, оформят се между пръстите, тестото се отпуска и се оформя между дланите на хубаво топче.

По рецепта печенето на тези бисквити е дадено 20 мин, за мен е прекалено много и затова посочвам максимум до 15 мин. Бисквитата трябва да се наблюдава, бързо прегаря и се получават пукнатити, разпада се, което говори за препечена бисквита - трябва да остане чисто бяла.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
514
40
30
20
10
Дай твоята оценка: