Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Лучник»Домашно точена закуска с лук и праз

Домашно точена закуска с лук и праз

МариянаМарияна
Мастър Шеф
7734k2k7
Домашно точена закуска с лук и праз4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
5
"Няма по-вкусна закуска от домашната, затова бързаме да я споделим с вас"

Необходими Продукти

  • праз - 5 стръка
  • лук - 5 глави
  • сол - 1 с.л
  • сол - на вкус
  • чубрица - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • яйца - 2 бр.
  • вода - 400 мл
  • брашно - 800 г и още за разточване на листите
  • олио - 1 с.л.
  • мая - 1 кубче
  • олио - 1 ч.ч. за задушаване на праза и лука
  • яйца - 1 бр. с 2 с.л. прясно мляко
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното със сито в голяма тава или съд за месене. Затопляме леко водата. Във водата си размиваме маята, добавяме 2 с.л. брашно и разбъркваме. Правим си кладенче в брашното и в него слагаме 1 щипка сол, 1 с.л. олио и размитата мая.

Замесваме меко тесто и го делим на 5 топки, покрити с кърпа на топло. Почистваме праза и лука. Нарязваме праза и лука на дребно. В дълбока тенджера наливаме олиото и го загряваме на котлона. Изсипваме нарязания лук и праз и задушаваме до омекване. Разбъркваме.

Вече готовите два вида лук изсипваме в купа. Овкусяваме със сол, черен пипер и суха чубрица. Разбъркваме сместа за плънката. Като поизстине плънката чукваме две яйца и разбъркваме много добре.

Набрашняваме си плота с малко брашно и върху него слагаме едната топка. Разточваме я на кръгъл лист с точилка. От плънката с лъжица разпределяме върху разточения лист. Докато точим листа го набрашняваме, за да не лепне.

Навиваме рулото с плънката и го слагаме в намазана с олио и поръсена с брашно тава на фурната. Процедурата се повтаря и с другите топки тесто.

В малка купичка разбиваме 1 яйце и 2 с.л. прясно мляко с вилица. Подреждаме едно до друго всички рула с плънка.

Намазваме ги с яйце и прясното мляко. Печем в загрята на 180 градуса фурна до пълна готовност. Да ви е сладко! После режем на парчета и хапваме с айран.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: