Начин на приготвяне
Пресяваме брашното със сито в голяма тава или съд за месене. Затопляме леко водата. Във водата си размиваме маята, добавяме 2 с.л. брашно и разбъркваме. Правим си кладенче в брашното и в него слагаме 1 щипка сол, 1 с.л. олио и размитата мая.
Замесваме меко тесто и го делим на 5 топки, покрити с кърпа на топло. Почистваме праза и лука. Нарязваме праза и лука на дребно. В дълбока тенджера наливаме олиото и го загряваме на котлона. Изсипваме нарязания лук и праз и задушаваме до омекване. Разбъркваме.
Вече готовите два вида лук изсипваме в купа. Овкусяваме със сол, черен пипер и суха чубрица. Разбъркваме сместа за плънката. Като поизстине плънката чукваме две яйца и разбъркваме много добре.
Набрашняваме си плота с малко брашно и върху него слагаме едната топка. Разточваме я на кръгъл лист с точилка. От плънката с лъжица разпределяме върху разточения лист. Докато точим листа го набрашняваме, за да не лепне.
Навиваме рулото с плънката и го слагаме в намазана с олио и поръсена с брашно тава на фурната. Процедурата се повтаря и с другите топки тесто.
В малка купичка разбиваме 1 яйце и 2 с.л. прясно мляко с вилица. Подреждаме едно до друго всички рула с плънка.
Намазваме ги с яйце и прясното мляко. Печем в загрята на 180 градуса фурна до пълна готовност. Да ви е сладко! После режем на парчета и хапваме с айран.