Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Варени зелеви сарми

Варени зелеви сарми

Варени зелеви сарми1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
100 мин.
Порции
7
"Поднесете варени зелеви сарми с чесън и червено вино"

Необходими Продукти

  • кайма - 500 г
  • ориз - ½ ч.ч.
  • свинска мас - 2 с.л.
  • лук - 2 глави
  • домати - 250г
  • моркови - 1 бр.
  • червен пипер
  • черен пипер
  • кимион
  • дафинов лист
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът се нарязва на дребно. В тиган се загрява добре свинската мас и лукът се пържи за минута. Добавят се настърганите моркови.

Оризът се измива добре с вода. Отцежда се и слага при запържения лук и морков. Пържи се за минута. Добавя се настърганият домат. Подправя се с червения и черен пипер, кимион и сол на вкус.

Добавят се и 150 мл гореща вода. На умерен огън оризът се вари, докато поеме водата. Котлонът се изключва, в тигана се слага каймата и добре се размесва, без да се пържи.

От киселото зеле се отделят 15-20 бр. здрави листа. На всеки лист се отрязва кочана под “V” образна форма. В средата се слагат по една, две супени лъжици от плънката. Може и повече или по малко в зависимост от големината на зелевият лист.

Завиват се сарми. Добавя се малко нарязан зелев лист в тенджерата да покрие, така че дъното да е покрито.

Зелевите сарми се подреждат плътно една до друга. По желание може да добавите още една лъжица свинска мас, чаена лъжичка червен пипер няколко листа дафинов лист и черен пипер на зърна.

Заливат се с вода и се притискат с чиния. Варят се сармите на умерена степен за 60-70 минути.

Поднесете варени зелеви сарми с чесън и червено вино :)

Вижте още колко време да варите сармите, както и защо сармите в тенджерата загарят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

0
Общо гласували: 0
50
40
30
20
10
Дай твоята оценка: