Начин на приготвяне
В тази гозба киселото зеле поема отделящия се от мерудията, пилешкото и зеленчуците аромат, като отдава своя специфичен привкус.
Почистваме и измиваме зеленчуците. Бекона режем на ситно и запържваме за кратко в тиган с нагорещена мазнина. Изваждаме го в чиния.
Нарязваме праза, моркова и арпаджика на ситни кубчета. Сотираме ги за 5-6 минути в ароматната мазнина. Прибавяме и бутчетата, запечатвайки ги за 3 минути от всяка страна, и овкусяваме със сол. Отделяме ги в чиния.
Намазваме стените на глинения гювеч със свинска мас. На дъното изсипваме бекона и сотираните зеленчуци. Прибавяме нарязаното кисело зеле заедно с малко от сока му и притискаме добре. Поръсваме с лютивия и червения пипер, прибавяме цяла скилидка чесън, зърната бахар и черен пипер, подреждаме ароматните клонки рогата мерудия заедно с шушулките семенца в тях.
Подреждаме отгоре бутчетата от пилешко месо и ги покриваме с листа от зелето. Заливаме с пилешкия бульон и похлупваме.
Поставяме гювеча в студена фурна и печем около 2 часа на 200 -220 градуса.
По време на топлинната обработка проверяваме ястието за достатъчна течност. При необходимост прибавяме по малко от бульона.