Начин на приготвяне
Изрязва се кочанът на зелката внимателно с нож. После тя се бланшира в тенджера с вряща подсолена на вкус вода, за да омекнат листата.
Докато зелката се попари, се нарязват на ситно главите лук.
Омекналата бланширана зелка внимателно се поставя в подходящ по големина гювеч с отвора от кочана надолу. Две чаени чаши от бульона, в който е вряла, се отделят.
В тиган с част от олиото се запържва оризът. Към него се добавя нарязаният лук и също се запържва.
Плънката се овкусявате с подправките - червения пипер, чубрицата, джоджена и черния пипер, като сместа се разбърква добре. Сипва се 1 чаена чаша бульон от зелето, след това се бърка периодично, докато оризът поеме течността.
След като плънката стане готова, се започва внимателно разчистване на зелката (лист по лист). Във всеки отвит лист се поставя 1 - 2 с.л. плънка и се завива като сарма. Започва се от периферията към центъра. Листата не се отделят или разместват, а трябва да останат прикрепени към зелето. Така подредени, получените сарми придават на зелката форма на роза.
Зелката се полива с остатъка от олиото и се посолява на вкус. Останалият от свареното бульон се налива, така че да покрие до средата сармите.
Изстисква се сокът на лимона, гювечът се похлупва и се слага да се пече на 220 градуса.