Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Пълнена зелка по ломбардски

Пълнена зелка по ломбардски

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Мастър Шеф
6027k2k4
Пълнена зелка по ломбардски
Снимка: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
75 мин.
Общо
105 мин.
Порции
4
"Малко е пипкаво, но резултатът ще надмине всичките ви очаквания"

Необходими Продукти

  • зеле - 1 бр. около 1 кг
  • кайма - 300 г телешка
  • лук - 1 глава
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер - 1 щипка
  • бяло вино - 1 к.ч.
  • доматено пюре - 4 с.л.
  • индийско орехче - 1 щипка
  • зеленчуков бульон - 500 мл
  • сол
  • зехтин
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Премахнете дебелите външни листа на зелка около 1 кг. Сложете я внимателно в тенджера с вряща, подсолена вода. Варете 15 мин. Извадете зеленчука и внимателно разтворете външните листа, а вътрешността отрежете с остър нож.

В тиган със загрят зехтин запържете ситно нарязана глава лук. Добавете размитата с малко топъл бульон телешка кайма. Запържете, когато каймата смени цвета си налейте чашка бяло вино.

Пържете на силен огън, докато виното почти се изпари. Овкусете с щипка черен пипер, индийско орехче и доматеното пюре. Добавете червения пипер и нарязаната на ситно вътрешност на зелката.

Налейте чашка бульон, захлупете съда и гответе, докато плънката остане на мазнина. Изчакайте плънката да се охлади и напълнете зелката с нея, като завивате с листата. Овържете зелката с кухненски канап.

Сложете я в тенджера, налейте остатъка от зеленчуковия бульон и малко зехтин. Захлупете съда и задушете ястието за около 25-30 мин. Може да поднесете парче пълнена зелка с гарнитура или салата по ваш вкус.

Може да си направите сос от бульона, в който се е задушавала. Каквото и да изберете, ястието е много вкусно и ще ви хареса!

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: