Начин на приготвяне
Премахнете дебелите външни листа на зелка около 1 кг. Сложете я внимателно в тенджера с вряща, подсолена вода. Варете 15 мин. Извадете зеленчука и внимателно разтворете външните листа, а вътрешността отрежете с остър нож.
В тиган със загрят зехтин запържете ситно нарязана глава лук. Добавете размитата с малко топъл бульон телешка кайма. Запържете, когато каймата смени цвета си налейте чашка бяло вино.
Пържете на силен огън, докато виното почти се изпари. Овкусете с щипка черен пипер, индийско орехче и доматеното пюре. Добавете червения пипер и нарязаната на ситно вътрешност на зелката.
Налейте чашка бульон, захлупете съда и гответе, докато плънката остане на мазнина. Изчакайте плънката да се охлади и напълнете зелката с нея, като завивате с листата. Овържете зелката с кухненски канап.
Сложете я в тенджера, налейте остатъка от зеленчуковия бульон и малко зехтин. Захлупете съда и задушете ястието за около 25-30 мин. Може да поднесете парче пълнена зелка с гарнитура или салата по ваш вкус.
Може да си направите сос от бульона, в който се е задушавала. Каквото и да изберете, ястието е много вкусно и ще ви хареса!
Да ви е сладко!