Орахняца
Croatian Cake

Орахняца

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k4k5014k
Орахняца1 / 2
19/11/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне30 мин.
Готвене45 мин.
Общо75 мин.
Порции10
"Един сладкиш, който не се нуждае от представяне, а от изяждане"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 500 г
  • масло - 200 г разтопено
  • захар - 200 г
  • яйца - 2 броя + 1 жълтък
  • сол - 1 щипка
  • мая - 1 пакетче
  • лимони - настъргана кора от 1 лимон
  • мляко - 25 мл.
  • За плънката
  • орехи - 500 - 600 г. смлени
  • захар - 350 г
  • мляко - 100 мл
  • лимони - настъргана кора от 1/2 лимон + сокът на 1 лимон
  • масло - 50 г
  • мармалад - 4 с.л. кайсиев
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята с 15 мл топло мляко и 1 с.л. захар. Оставете маята да се активизира, след което я добавете към останалите съставки за тестото и го замесете. Покрийте готовото тесто и го оставете да втасва около 30 мин. Разделете втасалото тесто на 2 части.

За плънката загрейте млякото със захарта до кипване и добавете орехите. Оставете да ври за около 1 мин. при непрекъснато бъркане. След това го махнете от котлона и добавете останалите съставки.

Разточете тестото с размерите на тавата, намажете с маслото и добавете 1/2 от плънката равномерно. Завийте на руло и го завийте в останалия разточен блат, намазан с масло и плънка.

Покрийте приготвения сладкиш и оставете отново да втаса. Сложете го в подходяща подмазнена форма и го пъхнете да се пече първоначално в предварително загряна на около 140 градуса фурна. След това увеличете фурната на 170-180 градуса и изпечете до готовност. Печенето отнема около 35 минути.

Изпечения орехов сладкиш Орахняца поръсете обилно с пудра захар и ванилова захар, предварително смесени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 7
4 3
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка: