Начин на приготвяне
Пресейте брашното, направете кладенче и в него поставете сухата мая, захарта, яйцето, прясното мляко и солта. Замесвате тесто - гладко и еластично. Поставете в купа, завийте с влажна кърпа и оставете да втаса.
Втасалото тесто поставете на набрашнен плот и разтопете на продълговата кора, дълга 25 см. Отгоре намазвате равномерно маслото и прехлупвате, така че да не се вижда маслото, и разточвате с точилка, докато получите дълъг правоъгълник.
Прехлупвате триъгълника три пъти, завивате със свежо фолио и поставяте в хладилника за 40 минути. Изваждате и отново разточвате, но сега перпендикулярно на страната на сгъване. Отново прехлупвате три пъти и оставяте в хладилника за още 30 минути.
Правите още веднъж тази процедура, но след това оставяте тестото за цяла нощ на студено.
Сутринта тестото вече е готово за приготвяне на кроасаните. Нарязвате го на две и разточвате кора, дебела 5 мм.
Във формата на дълъг правоъгълник, от който изрязване триъгълници и оформете кроасаните, подреждате в подходяща тавичка, намазана на дъното с мазнина или върху хартия за печене, също с малко мазнина.
Оставяте да втасат, намазвате с жълтък, поръсвате със семената и поставяте да се пекат в загрята на 180 градуса фурна.