Начин на приготвяне
В съд леко затопляме прясното мляко, водата, маслото /15 г/, изсипваме захарта, сухата мая и 1 с.л. брашно. Оставяме за малко, за да се активира маята.
Пресяваме брашното в дълбока купа, сипваме солта и разбъркваме. Сипваме готовата мая с течните продукти постепенно и замесваме меко, нелепещо тесто. Ако е необходимо за това, добавяме съвсем малко брашно или хладка вода.
Прехвърляме тестото в плик и оставяме на топло за 1 час.
Втасалото тесто го измерваме на тегло и разделяме на три еднакви топки, при мен се получи 570 г общо, по 190 г всяка топка. Аз ползвам кантарче, по-точно и лесно е. Всяка топка разточваме на тънка кора с дебелина около 0.5 см, намазваме с меко и леко разтопено, но негорещо масло, навиваме на фитил и оформяме във формата на сърце, което поставяме в тава с хартия за печене.
Така оформяме и останалите 2 топки. Завиваме тавата със стреч фолио и оставяме на топло за още 1 час. Намазваме гевречетата със зехтин, поръсваме със семена и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност, при мен за около 25 минути.
Но все пак токът често е по-слаб или по-силен, наблюдаваме след 15-та минута, ако е необходимо, поставяме фолио отгоре.
Хубав празник!