Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Ориз Басмати с кашу и кедрови ядки

Ориз Басмати с кашу и кедрови ядки

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Ориз Басмати с кашу и кедрови ядки
Снимка: Yordanka Kovacheva
6 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
26 мин.
Общо
41 мин.
Порции
4
"Ароматен, екзотичен и с вкус, който пленява"

Необходими Продукти

  • ориз басмати - 250 г
  • кашу - 150 г сурово или леко изсушено
  • кедрови ядки - 3 - 4 с.л.
  • моркови - 1 бр.
  • целина - 1 стрък с листата
  • див лук - 4 с.л. накълцан
  • зехтин - 4 с.л.
  • масло - 20 г
  • зеленчуков бульон - 580 - 600 мл
  • куркума - 1 щипка
  • индийско орехче - 1/2 ч.л.
  • канела - 1 щипка
  • кимион - 1 щипка
  • чесън - 1 щипка, на прах
  • джинджифил - 1 щедра щипка (сух)
  • черен пипер - по желание
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маслото и зехтинът се загряват на умерен огън и в тях се запържват морковът и целината, нарязани на кубчета.

Щом зеленчуците омекнат се изсипва 150 г кашу и малко сол и се бърка докато започне да добива лек златист загар. Тогава се слагат и кедровите ядки и зеленият лук и се готви още минута-две.

Добавя се оризът и се бърка още минутка, след което се налива зеленчуковият бульон - топъл.

Слагат се подправките и огънят се намалява с една-две степени. Оставя се да къкри около 15 минути или докато течността се абсорбира от ориза.

Добре е да опитате и ако е все още твърд да добавите много малко водичка. Този ориз не трябва да набъбва прекалено и зрънцата трябва да стоят отделени, а не слепнали.

Отстранява се от огъня и по желание се ръсват още от подправките, за да се доовкуси по ваше предпочитание и се захлупва с капак за 4-5 минутки преди да се сервира.

Подходящо е за предястие или основно.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
512
40
30
20
10
Дай твоята оценка: