Начин на приготвяне
В топлото мляко разтварям маята (аз използвам прясна, а не суха мая - с нея резултатът е винаги по-добър и внимавам да е в срок на годност, да е мека и да мирише добре), прибавям захарта, солта, олиото, оцета и разбитите яйца (не трябва да са току що изкарани от хладилника, а да са със стайна температура).
Пресявам брашното (така вкарваме въздух и питката ще е по-пухкава), оформям кладенче и добавям готовия квас, замесвам тесто което да е меко и нелепнещо ( ако тестото е прекалено течно се добавя на малки дози брашно, докато консистенцията стане идеална.
Ако пък тестото е твърдо добавям малко хладка вода или лъжичка олио, за да го размекна). Разделям го на 6 топки. Намазвам ги с олио (задължително за да не хванат коричка) и ги покривам със свежо фолио и ги оставям да втасат докато удвоят обема си – около 40-50 мин. Разтопям маслото и прибавям към него 200 мл. олио.
Потапям първата питка в мазнината и я разстилам с ръце на кора с диаметър 30 см. Поръсвам я с натрошено сирене и мазнина. Взимам втора питка и отново потапям обилно в мазнина и разстилам на кора.
Поставям я върху първата и навивам на руло. И така с останалите, трябва да се образуват три рула. Усуквам рулата и ги разтеглям на фитил. Подреждам ги в тавата като съединявам краищата. Оставям да втасат за 10 мин. След това поливам масленицата с останалата мазнина.
Разбивам едно яйце и намазвам отгоре. В началото пека за около 20 минути на 230 градуса, като във фурната поставям малко съдче с вода, за да запази влажната среда и да продължи надигането.
След това пека на по-ниска температура не повече от 200 градуса до готовност. След като извадя питката намзвам с масло и покривам с влажна кърпа.