Начин на приготвяне
В купа смесете 3-4 с.л. от пресятото брашно, натрошената мая и захарта. Налейте 100 мл от топлата вода (не гореща) и разтворете, оставете маята да се активира.
Смесете киселото мляко със затопленото прясно мляко и останалата топла вода и солта, разбъркайте до еднородна смес или докато солта се разтвори.
Разбийте 1 яйце с 1 белтък (жълтъка остава за намазване) с вилица много добре. След като, маята се активира (шупне) прибавете 7 с.л. от олиото, млечната смес и разбитите яйца, разбъркайте и започнете да добавяте пресятото брашно, замесете меко и еластично тесто.
Върху леко намаслен плот разтворете тестото на кора и намажете с 1 с.л. от останалото олио. Сгънете кората на плик и го омесете до усвояване на добавената мазнина. Разтворете тестото отново на кора, намажете с 1 с.л. от олиото и отново сгъвате на плик и замесвате до усвояване на мазнината.
Тази процедура правите и с последната лъжица олио с това намазване и премесване се прави, за да стане тестото на конци. Поставете тестото в намазана с олио купа и покрийте със стреч фолио и чиста кърпа. Оставете настрани, докато тестото удвои обема си, а това става за малко повече от 1 час.
Докато тестото за масленицата втасва, си натрошете сиренето а в друг съд разтопете мазнините смесени заедно, без да ги оставяте да се нагреят много, леко топли.
Втасалото тесто, без да премесвате, разделете на 4 еднакви по големина части, оформени на топки. С ръце разтворете една от топките на възможно най-тънък лист, поръсете с половината част от сиренето и полейте с 4-5 с.л. от топлите разтопени мазнини.
Разтворете втори лист от топчетата и го положете върху първия, като издърпвате краищата, докато размерът на листа достигне размера на първия лист. Поръсете отгоре с мазнина и навийте на руло, а рулото усуквате, издърпвате и навивате на охлюв.
Поставете получения охлюв в средата на тава с размери 30-32 см в диаметър, постлана с хартия за печене. Така процедирате и с останалите две кори, като навийте усуканото и издърпано руло около първото руло, което навихте на охлюв.
Тайната на масленицата на конци е издърпването на тестото на тънки кори с ръце, а не с помощта на точилка.
Ако ви е останала мазнина, полейте с нея оформената масленица със сирене и оставете за 40 минути да втаса. Намажете масленицата с разбитите до еднородна смес яйце, смесено с 1 с.л. олио и 1 с.л. прясно мляко, поръсете масленицата с сусам по желание, може и без.
Поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете за около 55 минути, като през първите 20 минути не отваряте фурната. Когато масленицата добие отгоре златисто кафяв цвят, покрийте с алуминиево фолио, за да не прегори. Извадете изпечената масленица и оставете да се охлади върху решетка.
Сервирайте топла!
Коментари