Начин на приготвяне
Затопляме прясното мляко и към него прибавяме маята, захарта и 2-3 с.л. брашно и покриваме с кърпа за 10 минути, за да се активира маята. Пресяваме брашното и правим кладенче.
Когато маята е готова я изсипваме при брашното, добавяме останалите продукти (без един жълтък, той е за намазване) и замесваме средно меко тесто.
Намазваме го с олио и го оставяме да втаса, докато си удвои обема. Разтопяваме маслото и към него прибавяме олиото.
Разделяме готовото тесто на три части. Разточваме първата на кръг по-голям от тавата, в която ще печем. Намазваме със сместа от маслото и олиото и поръсваме с натрошеното сирене.
Разточваме и следващата и я поставяме върху първата, отново намазваме с масло и натрошено сирене. Така правим и с последната част от тестото. В средата с пръст правим дупка и започваме да навиваме от вътре навън.
Срязваме с нож и усукваме двата края в противоположна посока. Навиваме и поставяме в намаслена тава и намазваме с останалото масло. Оставяме тутманика да втаса (може и във фурната на 50 градуса).
Разбиваме отделения жълтък с 1-2 с.л. прясно мляко и намазваме масленицата. Печем в загрята фурна на 200 градуса за около 50 минути.
Усуканата масленица с газирана вода е готова.