Начин на приготвяне
В купа пресейте брашното, добавете солта и разбъркайте.
Затоплете млякото, добавете захарта и натрошената мая, разбъркайте, докато се разтворят.
Сипете разтворената мая при брашното и прибавете разбитите яйце и белтък, олиото и оцета, замесете меко тесто. Завийте тестото със стреч фолио и оставете на топло да втаса.
Премесете втасалото тесто и го разделете на 4 еднакви по големина топки. Всяка топка разточете на тънка кора, подредете корите върху хартия за печене, като между тях мажете с мекото масло.
Между 2-рата и 3-тата кора поръсвате настъргания на едро ренде кашкавал, последната кора не мажете.
Маркирайте средата на така подредените кори с чаша. С нож за пица, разрежете на 12 триъгълника, като спирате рязането на маркирания кръг от чашата. Усучете един от триъгълниците и го завийте на охлюв върху центъра на масленицата (върху маркировката от чашата).
По същия начин усуквате (едно по едно) останалите триъгълни парчета и ги завивате на охлюв около първото навито парче.
Преместете масленицата в тава с помощта на хартията за печене, ако ви е останало масло, разтопете и намажете масленицата с него.
Оставете на топло тавата за 30 минути да се надигне масленицата, намажете я с разбитите жълтък и прясно мляко и ако желаете, поръсете със сусам.
Поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете за около 40 минути до готовност.
Готовата масленица с кашкавал, покрийте с чиста кърпа за 10 минути, след което сервирате топла.
Коментари
Новобранец няма да може да я приготви