Начин на приготвяне
Предварително се измиват и подготвят зеленчуците - морковите и лукът се белят и нарязват на кубчета, розичките карфиол се разделят, праза се нарязва на шайби, бамята и целината също се наситняват.
Нарязваме чесъна и магданоза на ситно и ги заделяме за най-накрая. Оризът се измива и отцежда от водата.
В тиган с незалепващо покритие се изсипва олиото и се задушава кромидът.
След няколка минути се добавя празът и маслото. Постепенно се добавят и останалите зеленчуци, като се бъркат внимателно, за да не се разкашкат.
Накрая се добавя оризът, разбърква се няколко пъти, докато поеме соковете и се залива с две чаши топъл телешки бульон.
Разбърква се и се оставя на котлона, докато поеме течността. При необходимост се добавя още една чаша телешки бульон.
Няколко минути преди да свалите ястието от котлона, добавете наситнените чесън и сухите подправки на вкус. Накрая поръсете с магданоз.
Може да сервирате пържения ориз като основно ястие или като гарнитура към месо.
Оризът с бамя и задушени зеленчуци е много вкусен.
Коментари