Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Хрупкава суха баклава с тахан

Хрупкава суха баклава с тахан

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Хрупкава суха баклава с тахан
Снимка: marcheva14
3 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
30 мин.
Порции
20
"Баклава, която не се сиропира - опитайте и ще останете очаровани от вкуса на тази хрупкава суха баклава с тахан"

Необходими Продукти

  • кори - 12 бр. фини
  • захар - 150 г кристал
  • лешников тахан - 150 г
  • масло - 70 г разтопено
  • орехи - 150 г смлени
  • пудра захар - за поръска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса.

Плоска тава покрита с хартия за печене.

Корите се отварят и първата кора се поставя върху плот. Намазва се с четка с разтопено масло навсякъде. Покрива се с втора кора, тя също се намаслява.

Третата кора се поставя върху първите две и се посипва с тахан през вилица, а ако е по-течен се намазва с четка. Посипва се със захар и орехи. От тясната страна започва да се завива на руло.

С остър нож се разрязват парчета с големина около 6-7 см. По този начин се процедира и с останалите кори. Подреждат се в тавата.

Пече се на 180 градуса около 15 мин. Охлажда се и се напудря с пудра захар.

Хрупкавата суха баклава с тахан е готова.

Източник: Easy Turkish Recipes

Забележка: Ползвала съм лешников тахан, но може да се ползва всякакъв.

За баклавата съм ползвала оригинални фини турски кори, но може да се заменят и с друг вид фини кори.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: