Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Сладка питка с глазура

Сладка питка с глазура

GabrielaGabriela
Новак
3514358
Сладка питка с глазура
Снимка: Gabriela
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12
"Не се чудете, че всички вече са се събрали на масата - те знаят, че правите сладка питка с глазура"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 400 мл топло
  • масло - 60 г
  • захар - 300 г
  • мая - 1/2 кубче
  • брашно - 700 - 800 г
  • сол - 2 с.л.
  • бакпулвер - 1 с.л.
  • брашно - още 200 г
  • масло - още 60 г
  • кафява захар - 200 г
  • канела - 2 с.л.
  • За глазурата
  • крема сирене - 1 пакетче
  • масло - 2 с.л. разтопено
  • прясно мляко - 2 с.л.
  • ванилия - 1
  • пудра захар - 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За да си направим тестото, трябва да смесим прясното мляко, разтопеното масло, захарта и разбъркваме. Добавяме маята и оставяме да си почине за 1-2 мин, докато се активира маята.

Прибавяме и брашното и разбъркваме, докато се омеси и се получи тесто. Завиваме го и го оставяме да си почине за 1 час.

Когато тестото е удвоило обема си, добавяме бакпулвера, солта, още една купичка брашно и разбъркваме. Поръсваме с брашно и месим с ръце до получаване на меко тесто.

Разточваме на една правоъгълна кора, която намазваме с масло, поръсваме с кафява захар и канела. Навиваме на руло и режем на кръгчета. Слагаме готовите парченца легнали в намазана с олио и брашно тава.

Завиваме с прозрачно фолио и оставяме да си почине за още 30 мин.

През това време си приготвяме глазурата. В голяма купа слагаме крема сиренето, разтопеното масло, прясно мляко, една ванилия и разбъркваме. Прибавяме и пудрата захар и отново разбъркваме.

Слагаме готовата питка да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 25-30 мин.

Изчакваме да изстине и намазваме питката с млечната глазура.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: