Начин на приготвяне
Брашното пресяваме в голяма купа, правим кладенче и слагаме маята, която предварително сме подготвили със малко захар и оцет.
Добавяме също водата (38°), прясното мляко (38°), яйцата, киселото мляко, олиото и захарта.
Започваме да разбъркваме всичко с дървена шпатула, добавяме солта и когато се образува тесто, започваме да месим сладката питка с ръце.
Трябва да се получи меко и еластично тесто, леко лепкаво, но не прекалено!
Аз оформям чудната питка по следния начин: разделям на 5 равни части тестото. Взимам една топка и разточвам с диаметър около 30 см, след това слагам с четка разтопено масло и поръсвам малко захар, завивам на руло, а след това правя охлювче и поставям в тавата.
Мажа с жълтъка, който съм разбила с малко прясно мляко и поръсвам със захар.
Моята вкусна сладка питка се пече на 180 градуса за около 45 минути.
Приятно готвене!