Начин на приготвяне
Разтворете маята в 100 мл топла вода и разбъркайте със захарта. Оставете да се активизира за 15-тина минути.
В голяма купа сипете останалата вода, мазнината, оцета или лимоновия сок и разбъркайте с маята.
Постепенно добавяйте брашно разбърквайте, а накрая замесете меко тесто върху кухненския плот, добавяйки по малко брашно.
Прехвърлете го в намазнена купа, покрийте и оставете хубаво да втаса за около 1 час.
След това разделете на 2 равни части тестото. Едната разстелете в намазнена тава, а от другата направете топки, плитки, венци по периферията или каквато украса ви хрумне.
Оставете приготвената питка да почине за 10 минути и сложете да се пече в предварително загрята фурна на около 160-170 градуса до пълна готовност.
Още топла намажете постната сладка питка със смесените заедно от захар, вода и олио.