Начин на приготвяне
Затоплете 100 мл от прясното мляко в купа и към него добавете 1 с.л. захар и разтворете маята. Оставете за около 10 мин на топло да шупне.
През това време пресейте брашното, направете в средата му кладенче и сложете разтопеното масло, захарта, мед, яйцата, оцет и сол.
Започнете да размесвате с ръка, като постепенно наливате от маята, редувайки я с останалото прясно мляко до получаване на хомогенно тесто.
Покрийте с влажна кърпа и оставете на топло за около час да втаса и удвои обема си. Втасалото тесто премесете отново и разделете на две равни части.
Извадете прасковите от компота, нарежете ги на полумесеци, изцедете и ги сложете върху домакинска хартия да се подсушат.
Вземете едната половина тесто и го разточете на кръгла кора с диаметъра на тавата в която ще печете.
Аз използвах тава 30 см. Намажете тавата с малко олио и сложете в нея разточената кора, а другата половина тесто разточете на кръгла кора с дебелина 1-2см и с помощта на малък ринг или чаша отрежете кръгове.
Готовите кръгчета наредете в тавата върху тестената основа, като ги редувате с парченца праскови, като леко ги застъпвате. Разбийте жълтъка и намажете с него питата.
Оставете сладката питка за 30 мин да втаса отново и печете във фурна на 170 градуса около час до получаване на златист цвят. Накрая поръсете пожелание с пудра захар.