Начин на приготвяне
Първо се приготвя дивечовата кайма, като заешкото и свинското месо се смилат поотделно, след което се омесват заедно с маста (която е предварително загрята), галетата, червения пипер и солта. Получената кайма се оставя да почине поне за 4 часа в хладилник.
Приготвя се червеният сос, като доматите се попарват, обелват и нарязват на много ситно (може и да се пасират), след което се подслаждат със захарта.
В дълбок тиган се запържват празът и чесънът. Към тях се прибавя и каймата и след като се запържи малко, се прибавят и доматите, като може да се добави малко вода, ако се получи прекалено гъста смес. Сосът се оставя да къкри на слаб огън за около 7 - 8 минути. Накрая се прибавят и подправките към него и се оставя настрана.
Белият сос се приготвя, като в суха тенджера се запича брашното до получаването на златист загар. Изсипва се в друг съд, за да се запържат гъбите. Те се обелват, нарязват се на ситно и се запържват в маслото.
След това се добавя вече запеченото брашно и се бърка постоянно, за да не се получат бучки. Накрая на тънка струйка се прибавя и млякото, като бъркането продължава, докато сосът се сгъсти достатъчно. Най-накрая се прибавя пиперът.
В съд с топла вода се потопяват корите за лазанята, за да омекнат.
Следва подреждането:
В тава се слага от белия сос. Отгоре се нареждат необходимите кори. Следва бял сос, отгоре червен. По желание, след като се сипят сосовете, се наръсва с кашкавал. След това отново се нареждат кори и сосовете в същата последователност. Може да се получат 2, 3 или 4 реда, в зависимост от големината на тавата.
Най-отгоре се завършва с ред кори и само с бял сос.
Лазанята се пече на умерена фурна за около 30 минути, след това се изважда, поръсва се обилно с кашкавал и отново се слага във фурната, докато кашкавалът се разтопи и запече.