Начин на приготвяне
За предпочитане е омарите да бъдат бланширани, защото са малотрайни и месото им се разваля доста бързо. Аз си набавих такива от щанда за прясна риба в Кауфланд.
Поставете омарите в силно вряща вода, към която са прибавени сол, оцет, лук и черен пипер.
Това е класическата базова рецепта за омар.
В бульона за варене може да добавите по желание вино, зеленчуци или различни от посочените в рецептата подправки, които да овкусят месото на омарите. Например бяло вино, целина, моркови, лук, дафинов лист, бял пипер, зърна бахар, магданоз.
Водата трябва да покрива изцяло омарите, затова най-добре използвайте голяма и дълбока тенджера, задължително с капак.
Когато водата започне да ври отново, засечете 15 минути, колкото е времето, необходимо да се сварят омарите.
Отцедете омарите добре и ги сервирайте още горещи с резени лимон.
Варените омари за много специални поводи се съчетават чудесно с охладено бяло сухо вино.
Сега вече започва трудната част, а именно - как да стигнете до месото.
Ако нямате специални прибори за отваряне на омари, може да ползвате голяма ножица или клещи (ние ползвахме обикновени клещи и се справихме доста добре с тях).
Месото на омарите е много вкусно и здравословно - може да се използва за множество ястия, салати, ризото, паста, супи и сандвичи.
Най-диетичният вариант е да сервирате омарите с обикновена зелена салата.
Добър апетит!
Коментари