Начин на приготвяне
Морковът и пащърнакът се обелват, нарязват на няколко части и се слагат да врят. След около 10 минути се прибавят и карфиолът и броколито, като предварително са почистени и измити.
Изчаква се за около още 10 минути и най-накрая се слага картофът. Всички съставки се оставят да врат на слаб огън за около един час. След това се прецеждат, като част от сока се оставя, за да не стане прекалено гъсто, и се слагат в блендер. Прибавя се магданозът.
Най-накрая се слага маслото. По желание може да прибавите и сухари. Всичко се пасира до получаването на пюре.
Останалото количество след консумация може да се налее (още докато е вряло) в бурканчета, които се обръщат с капачките надолу и след като изстинат, се слагат в хладилника, където може да престоят до 3 дена, но не повече.