Начин на приготвяне
Морковите се измиват, почистват и обелват. Нарязват се по дължина на пръчици, с дебелина около 7-8 мм.
По желание вместо с обикновен нож, може да ги нарежете с къдрав нож да сирене и кашкавал, за да бъдат с по-атрактивна форма.
Лимоновият сок се изстисква и към него се добавя готварската сол. Разбърква се, докато солта се разтвори. Сместа се изсипва в продълговат подходящ съд, в който ще могат да се сложат легнали морковените пръчици.
Морковите се потапят в соления лимонов сок и се оставят за 30 минути. Изваждат се, след като времето е изтекло и се поръсват леко с едро смляна морска или хималайска сол.
Прехвърлят се изправени в коктейлни чашки, на дъното на които сме сипали от лимонения сок.
Украсяваме чашките с резен лимон, стрък целина или магданоз.
Така поднесените коктейлни пръчици от морков са много вкусни - имат леко боров вкус заради лимонения сок, много полезни заради наличието на витамините А, С и бета каротин, а също така запазват по-дълго цвета и свежестта си.
Много са подходящи за поднасяне към питие - водка, мастика, узо, мартини и всякакви коктейли.
Подходящи са и за детски партита!
Ако пък са ви останали много моркови, опитайте някои от нашите рецепти за кекс с моркови, морковен сладкиш или вкусна крем супа от моркови.