Начин на приготвяне
Бъбреците и момиците се измиват, нарязват се на малки парчета и се задушават в половината от маслото. Прибавя се ситно нарязаният лук и се задушава 5-6 минути, след това - оризът, а след няколко минути - обелените и нарязани домати.
Сместа се залива с 1/2 чаена чаша бульон или гореща подсолена вода и се задушава, докато оризът поеме течността. Отнема се от огъня и се наръсва с черен пипер, магданоз и джоджен.
Шердените се измиват и се пълнят с приготвената плънка, завързват се и се пържат в останалата половина от маслото.
Изваждат се в тавичка, а в мазнината се запържват брашното и доматеното пюре. Запръжката се разрежда с малко бульон (или топла вода) и виното, кипва се, посолява се и се изсипва при шердените.
Ястието се пече в умерена фурна 20 минути. Преди поднасянето конците се отстраняват от шердените.
Разпределят се на порции, които се гарнират с пържени картофи и салата от пресни зеленчуци.