Начин на приготвяне
Загрейте леко сметаната и в нея разтворете лъжичка захар и маята, разтрошена с пръсти. Оставете да втаса за 5-8 минути.
Пресейте брашното в купа и направете кладенче, в което сипете едното яйце - леко разбито, лъжичките ром, разтопеното масло и втасалата мая.
Замесете меко еластично тесто и го прехвърлете на плот, който няма нужда да набрашнявате, тъй като тестото е мазно и не лепне. Месете 10-15 минути и след това го ударете сто поредни пъти в плота. Оформете на топка, върнете в купата и покрийте със стреч фолио и отгоре с кърпа. Оставете да втаса за два часа в топло помещение.
Премесете отново за 5 минути и разделете на 9 равни части, от които оформете топчета и после с ръце направете на фитили. Всеки от тях разточвайте, за да се сплеска, и в средата по дължина слагайте ивица течен шоколад (шоколадът трябва да е на стайна температура, за да е наистина течен). Навивайте, така че да се получи тънко рулце и плънката да не излиза, след това придайте форма на сърце, като двата края подгънете навътре, завивайки крайните части на две рулца и издърпвайки леко получилата се заоблена част, така че да придобие форма на сърце.
Подреждайте на разстояние едно от друго върху намазнена или покрита с хартия за печене тавичка. Тъй като не се побират всички в една тава, аз ги пекох на два пъти.
Оставете да бухнат отново (поставям ги в загрята на 45 градуса фурна и след като ги пъхна вътре, изключвам - така процесът се ускорява и наистина стават много пухкави)
Намажете с разбитото второ яйце и поръсете обилно с кафява захар. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути всяка тавичка. Наглеждайте си ги за всеки случай и щом добият златист загар, може да пробвате с клечка, но не отваряйте фурната, преди да са изтекли поне 18-20 минути.
Поднесете топли или изстинали - невероятно пухкави, вкусни и меки.
Идеални за празнична закуска в денят на влюбените.
Да ви е сладко!
Коментари